Tecnologia i ciberfeminisme

Des dels anys 70, el feminisme ha posat de manifest les relacions de desigualtat i poder entre homes i dones en l’àmbit de la tecnologia. De la mateixa forma, ha visibilitzat el caràcter androcèntric de la tecnologia occidental, el paper de les dones en aquest àmbit i la necessitat d’incorporar nous valors en la teoria i a la pràctica tecnocientífica. Si els primers enfocaments feministes se centraven en el problema de l’exclusió de les dones i en l’accés limitat a la tecnologia, posteriorment, els estudis de gènere han problematitzat el concepte mateix de tecnologia com a part d’un projecte masculí de dominació. Fins a arribar a les perspectives actuals que emfatitzen la construcció social de les tecnologies, que entenen que tecnologia i gènere són mútuament constitutius i que són processos culturals que poden ser negociats i transformats.

En aquest sentit l’acostament al ciberfeminisme permet qüestionar-nos el sexisme imperant en les teories i pràctiques tecnològiques i, alhora, entendre les TICs com a oportunitats per a la transformació de les relacions de gènere. A la vegada, possibilita contribuir a l’apoderament i autonomia de les dones establint nous camins per a la construcció i desenvolupament de TICs alternatives basades en altres subjectivitats, necessitats i desitjos.

———————————————————————————————————– CAST

Desde los años 70, el feminismo ha puesto de manifiesto las relaciones de desigualdad y poder entre hombres y mujeres en el ámbito de la tecnología. De la misma forma, ha visibilizado el carácter androcéntrico de la tecnología occidental, el papel de las mujeres en este ámbito y la necesidad de incorporar nuevos valores en la teoría y en la práctica tecno-científica. Si los primeros enfoques feministas se centraban en el problema de la exclusión de las mujeres y en el acceso limitado a la tecnología, posteriormente, los estudios de género han problematizado el concepto mismo de tecnología como parte de un proyecto masculino de dominación. Hasta llegar a las perspectivas actuales que enfatizan la construcción social de las tecnologías, que entienden que tecnología y género son mutuamente constitutivos y que son procesos culturales que pueden ser negociados y transformados.

En este sentido el acercamiento al ciberfeminismo permite cuestionarmos el sexismo imperante en las teorías y prácticas tecnológicas y, al mismo tiempo, entender las TICs como oportunidades para la transformación de las relaciones de género. A su vez, posibilita contribuir al empoderamiento y autonomía de las mujeres estableciendo nuevos caminos para la construcción y desarrollo de TICs alternativas basadas en otras subjetividades, necesidades y deseos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s