Ana Burgos

ana2Després de llicenciar-se en Periodisme (U. de Sevilla, 2003) i en Antropologia Social i Cultural (U. Complutense de Madrid, 2006), va rebre una beca per estudiar a l’Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (Mèxic) on també es va diplomar en Relacions de Gènere al PUEG (2007). Posteriorment es va formar com a investigadora al Dept. d’Antropologia Social de la UCM, en què va ser nomenada Col·laboradora Honorífica (2008-09). El 2010 va ser becada per l’Instituto de la Mujer i el Fons Social Europeu per cursar el Magíster en Gènere i Desenvolupament de l’ICEI (UCM), amb pràctiques i tesina final (Gènere i sexualitat a presons de dones a Colòmbia) que va realitzar a Bogotà (2012). Compta amb el Certificat d’Aptitud Pedagògica (UCM, 2005) a més d’àmplia formació complementària en gènere, violències i educació, entre les quals destaquen el títol d’Especialista en situacions de maltractament (INTRESS i Barcelona Activa) i el d’Educadora especialitzada en marginació (Escuela sobre Marginación de Madrid). Actualment s’està formant en Teatre de les Oprimides.

Ha treballat en investigació social dins dels àmbits acadèmic, públic (Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona –CERC-) i privat (diverses consultories, com ara OPTA on va realitzar diverses recerques sobre violència de gènere). També s’ha desenvolupat professionalment en les àrees de comunicació i drets humans de l’ONG Colombia Diversa, pels drets de les persones LGBT, o com a responsable de formació amb persones migrants i, en concret, amb dones, en associacions com l’Espai d’Inclusió i Formació del Casc Antic de Barcelona –EICA-. Des de fa gairebé tres anys porta la coordinació tècnica i la comunicació de la Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, el Comitè 1r de Desembre.

Ha impartit tallers i xerrades sobre diferents temàtiques relacionades amb els feminismes en espais diversos com les Jornades sobre Gènere i Educació per al Desenvolupament d’Enginyeria sense Fronteres de Còrdova, l’associació  FOSSchix o la Universidad del Rosario a Bogotà – Colòmbia, el Campament per a Joves Feministes de Romania, el Febrer Feminista de Saragossa, l’Escola Feminista d’Estiu de Barcelona, la República das Marias de Coimbra – Portugal, etc. Ha publicat articles en mitjans com ara Diagonal o Pikara Magazine; és coautora dels capítols “Cortapegas y pantallazos de transfeminismo en (la) Red”, del llibre Transfeminismos (Xalaparta, 2013), i “Memes Feministas: estrategias de derribo del heteropatriarcado“, del llibre Violencias de genero 2.0 (GREDI Dona, 2014). Ha realitzat durant un any, amb la Bea Cantero, el programa de ràdio El Aleteo Desequilibrado a la ràdio lliure Contrabanda. Ha organitzat esdeveniments com I’Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Acción y Prácticas Feministas ELCAP– a Bogotà, etc. A més, compta amb una àmplia trajectòria d’activisme feminista participant en variats col·lectius i plataformes.

Actualment treballa a La Centrifugadora [gènere, investigació i acció social], projecte del qual és fundadora, i al Comitè 1r de Desembre com a coordinadora tècnica de projectes. Forma part del grup motor del fons documental La Fondona, de l’associació de teatre de les oprimides Averlasailas, està organitzant la 1ª Trobada europea Ma(g)dalenas de Teatre de les Oprimides, gestiona l’espai La Bastarda i és activa en diverses iniciatives feministes de Barcelona i del ciberespai.

———————————————————————————————————– CAST

Tras licenciarse en Periodismo (Universidad de Sevilla, 2003) y en Antropología Social y Cultural (Universidad Complutense de Madrid, 2006), recibió una beca para estudiar en el Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (México) donde también se diplomó en Relaciones de Género en el PUEG (2007). Posteriormente se formó como investigadora en el Dpto. de Antropología Social de la UCM, en el que fue nombrada Colaboradora Honorífica (2008-09). En 2010 fue becada por el Instituto de la Mujer y el Fondo Social Europeo para cursar el Magíster en Género y Desarrollo del ICEI (UCM) cuyas prácticas y tesina final (Género y sexualidad en cárceles de mujeres en Colombia) realizó en Bogotá (2012). Posee el Certificado de Aptitud Pedagógica (UCM, 2005) además de amplia formación complementaria en género, violencias y educación, entre las que destacan el título de Especialista en situaciones de maltrato (INTRESS y Barcelona Activa) y el de Educadora especializada en marginación (Escuela sobre Marginación de Madrid). Actualmente se está formando en Teatro de las Oprimidas.

Ha trabajado en investigación social en los ámbitos académico, público (Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de BarcelonaCERC-) y privado (diversas consultorías, como OPTA, donde realizó varias investigaciones sobre violencia de género). También se ha desarrollado profesionalmente en las áreas de comunicación y derechos humanos de la ONG Colombia Diversa, por los derechos de las personas LGBT, o como responsable de formación con personas migrantes y, en concreto, con mujeres, en asociaciones como el Espai d’Inclusió i Formació del Casc Antic de Barcelona –EICA-. Desde hace casi tres años lleva la coordinación técnica y la comunicación de la Plataforma Unitaria de ONG-SIDA de Catalunya, el Comitè 1r de Desembre.

Ha impartido talleres y charlas sobre diferentes temáticas relacionadas con los feminismos en espacios diversos como las Jornadas sobre Género y Educación para el Desarrollo de Ingeniería sin Fronteras de Córdoba, la asociación FOSSchix o la Universidad del Rosario en Bogotá – Colombia, el Campamento para Jóvenes Feministas de Rumanía, el Febrero Feminista de Zaragoza, la Escola Feminista d’Estiu de Barcelona, la República das Marias de Coimbra – Portugal, etc. Ha publicado artículos en medios tales como Diagonal o Pikara Magazine; es coautora de los capítulos “Cortapegas y pantallazos de transfeminismo en (la) Red”, del libro Transfeminismos (Xalaparta, 2013), y “Memes Feministas: estrategias de derribo del heteropatriarcado“, del libro Violencias de genero 2.0 (GREDI Dona, 2014).  Ha realizado durante un año, junto con Bea Cantero, el programa de radio El Aleteo Desequilibrado en la radio libre Contrabanda. Ha organizado eventos como eI Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Acción y Prácticas Feministas –ELCAP– en Bogotá, etc. Además, cuenta con una amplia trayectoria de activismo feminista participando en variados colectivos y plataformas.

Actualmente trabaja en La Centrifugadora [gènere, investigació i acció social], proyecto del que es fundadora, y en el Comitè 1r de Desembre como coordinadora técnica de proyectos. Forma parte el grupo motor del fondo documental La Fondona, de la asociación de teatro de las oprimidas Averlasailas, está organzando el 1r Encuentro europeo Ma(g)dalenas de Teatro de las Oprimidas, gestiona el espacio La Bastarda y es activa en diversas iniciativas feministas de Barcelona y del ciberespacio.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s