Ana Burgos

ana2Després de llicenciar-se en Periodisme (U. de Sevilla, 2003) i en Antropologia Social i Cultural (U. Complutense de Madrid, 2006), va rebre una beca per estudiar a l’Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (Mèxic) on també va cursar un Postgrau en Relacions de Gènere al PUEG (2007). Posteriorment es va formar com a investigadora al Dept. d’Antropologia Social de la UCM, en què va ser nomenada Col·laboradora Honorífica (2008-09). El 2010 va ser becada per l’Instituto de la Mujer i el Fons Social Europeu per cursar el Magíster en Gènere i Desenvolupament de l’ICEI (UCM), amb pràctiques i tesina final (Gènere i sexualitat a presons de dones a Colòmbia) que va realitzar a Bogotà (2012). Compta amb el Certificat d’Aptitud Pedagògica (UCM, 2005) a més d’àmplia formació complementària en gènere, violències i educació, entre les quals destaquen el títol d’Especialista en situacions de maltractament (INTRESS i Barcelona Activa) i el d’Educadora especialitzada en marginació (Escuela sobre Marginación de Madrid). Actualment s’està formant en Teatre Social i de les Oprimides.

Ha treballat en investigació social dins dels àmbits acadèmic, públic (Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona –CERC-) i privat (diverses consultories, com ara OPTA on va realitzar diverses recerques sobre violència de gènere). També s’ha desenvolupat professionalment en les àrees de comunicació i drets humans de l’ONG Colombia Diversa, pels drets de les persones LGBT, com a responsable de formació amb persones migrants en associacions com l’Espai d’Inclusió i Formació del Casc Antic de Barcelona –EICA-, o com a coordinadora tècnica i de comunicació de la Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, el Comitè 1r de Desembre.

Ha impartit tallers, cursos i xerrades sobre diferents temàtiques relacionades amb els feminismes i les violències de gènere en diferents parts d’Europa i Amèrica Llatina. Ha publicat articles en mitjans com ara Diagonal, Pikara Magazine o Social.Cat; és coautora dels capítols “Cortapegas y pantallazos de transfeminismo en (la) Red”, del llibre Transfeminismos (Xalaparta, 2013), i “Memes Feministas: estrategias de derribo del heteropatriarcado“, del llibre Violencias de genero 2.0 (GREDI Dona, 2014). Ha realitzat durant un any, amb la Bea Cantero, el programa de ràdio El Aleteo Desequilibrado a la ràdio lliure Contrabanda. Ha organitzat esdeveniments com I’Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Acción y Prácticas Feministas ELCAP– a Bogotà, la 1ª Trobada europea Ma(g)dalenas de Teatre de les Oprimides, etc. A més, compta amb una àmplia trajectòria d’activisme feminista participant en variats col·lectius i plataformes.

Actualment treballa a La Centrifugadora [gènere, investigació i acció social], projecte del qual és fundadora, i a la Fundació Salut i Comunitat coordinant el Projecte Malva i l’Observatori Noctàmbul@s. Forma part del grup motor del fons documental La Fondona, de l’associació de teatre de les oprimides Averlasailas, la iniciativa La Creatura, del col·lectiu Memes Feministas i gestiona l’espai La Bastarda.

———————————————————————————————————– CAST

Tras licenciarse en Periodismo (Universidad de Sevilla, 2003) y en Antropología Social y Cultural (Universidad Complutense de Madrid, 2006), recibió una beca para estudiar en el Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (México) donde también cursó un Postgrado en Relaciones de Género en el PUEG (2007). Posteriormente se formó como investigadora en el Dpto. de Antropología Social de la UCM, en el que fue nombrada Colaboradora Honorífica (2008-09). En 2010 fue becada por el Instituto de la Mujer y el Fondo Social Europeo para cursar el Magíster en Género y Desarrollo del ICEI (UCM) cuyas prácticas y tesina final (Género y sexualidad en cárceles de mujeres en Colombia) realizó en Bogotá (2012). Posee el Certificado de Aptitud Pedagógica (UCM, 2005) además de amplia formación complementaria en género, violencias y educación, entre las que destacan el título de Especialista en situaciones de maltrato (INTRESS y Barcelona Activa) y el de Educadora especializada en marginación (Escuela sobre Marginación de Madrid). Actualmente se está formando en Teatro Social y de las Oprimidas.

Ha trabajado en investigación social en los ámbitos académico, público (Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de BarcelonaCERC-) y privado (diversas consultorías, como OPTA, donde realizó varias investigaciones sobre violencia de género). También se ha desarrollado profesionalmente en las áreas de comunicación y derechos humanos de la ONG Colombia Diversa, por los derechos de las personas LGBT, o como responsable de formación con personas migrantes en asociaciones como el Espai d’Inclusió i Formació del Casc Antic de Barcelona –EICA-, o como coordinadora técnica y de comunicación de la Plataforma Unitaria de ONG-SIDA de Catalunya, el Comitè 1r de Desembre.

Ha impartido talleres, cursos y charlas sobre feminismos y las violencias de género en diferentes partes de Europa y América Latina. Ha publicado artículos en medios tales como Diagonal o Pikara Magazine o Social.Cat; es coautora de los capítulos “Cortapegas y pantallazos de transfeminismo en (la) Red”, del libro Transfeminismos (Xalaparta, 2013), y “Memes Feministas: estrategias de derribo del heteropatriarcado“, del libro Violencias de genero 2.0 (GREDI Dona, 2014).  Ha realizado durante un año, junto con Bea Cantero, el programa de radio El Aleteo Desequilibrado en la radio libre Contrabanda. Ha organizado eventos como eI Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Acción y Prácticas Feministas –ELCAP– en Bogotá, el 1r Encuentro europeo Ma(g)dalenas de Teatro de las Oprimidas, etc. Además, cuenta con una amplia trayectoria de activismo feminista participando en variados colectivos y plataformas.

Actualmente trabaja en La Centrifugadora [gènere, investigació i acció social], proyecto del que es fundadora, y en la Fundación Salud y Comunitad coordinando el Proyecto Malva y el Observatorio Noctámbul@sForma parte el grupo motor del fondo documental La Fondona, de la asociación de teatro de las oprimidas Averlasailas, de la iniciativa La Creatura, del colectivo Memes Feministas y gestiona el espacio La Bastarda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s